Uw advocaat

Wat doet een incassobureau?

Het inschakelen van een incasso is vaak een grote stap. Een incassobureau is een onderneming die openstaande rekeningen verwerkt voor klanten. Dit kan een risico zijn door dat de relatie verpest kan worden tussen de schuldeiser en de debiteur. Een bedrijf of particulier die te maken heeft met een nog niet betaalde rekening kunnen hiervoor naar een incassobureau gaan om dit op te lossen. Dit doet een incasso tegen vergoeding. De schuldeiser kan verschillende redenen hebben voor een openstaande rekening. Bijvoorbeeld wanneer de schuldeiser een verhuurder is van een woning, bedrijfspand etc. En de huur of andere vaste lasten niet betaald worden, of wanneer een organisatie nog niet betaald is door de klant. Er zijn nog veel meer redenen die een incassobureau kan oplossen.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Wanneer u merkt dat een betaling later komt dan afgesproken is het direct tijd om een incassobureau te raadplegen. Misschien is de debiteur vaker te laat, en staan er nog meer rekeningen open. In dat geval wilt u niet onder aan de lijst terecht komen en pas na maanden of zelfs jaren te horen krijgen dat de rekening niet betaald kan worden doordat er simpelweg niet genoeg geld voor is. Geef op tijd aan bij een incassobureau wat er gaande is en hoelang dit al speelt, zodat zij in overleg de juiste mogelijkheden voor u op een rijtje kunnen zetten. Neem bijvoorbeeld contact op met NGC Incasso.

Kosten van een incasso

Zelfs wanneer u maar een heel klein bedrag open heeft staan zijn er alsnog kosten bij het inschakelen van een incasso. Soms betaald u wel meer dan het dubbele openstaande bedrag van de debiteur aan een incassobureau. Maar incassobureaus maken vaak gebruik van de “no cure – no pay” methode, waarbij er pas betaald wordt als er daadwerkelijk resultaat te zien is. Ook hangt het bedrag af van de diensten. Natuurlijk komen er administratiekosten, bureaukosten, aanmaankosten en buitengerechtelijke kosten bij. Maar wanneer er een deurwaarder of zelfs advocaat ingeschakeld wordt, moet deze ook betaald worden.

Vaak worden de kosten zo berekent:

  • Over de eerste € 2500 –  15 %
  • Over de volgende € 2500 –  10 %
  • Over de volgende € 5000 –  5 %
  • Over nog meer kosten die volgen –  0,5 %
  • (soms nog + BTW kosten)